Windows 7 libaries en netwerk shares

Website auteurLET OP: Ondersteuning voor Windows 7 loopt af op 14 januari 2020!

Met de introductie van Windows 7 zijn ook de libaries geïntroduceerd. Libaries hebben als doel om de gebruiker te helpen bij het terugvindbaar houden van zijn bestanden. Een gebruiker slaat bijvoorbeeld zijn afbeeldingen vanaf zijn digitale camera op in d:\camera en andere afbeeldingen in d:\afbeeldingen. Hierdoor kan het terugvinden van de gewenste afbeelding een probleem vormen.

Om dat probleem te ondervangen zijn er in Windows 7 libaries (ookwel bibliotheken genaamd) toegevoegd. In Windows 7 zou men voor bovenstaand probleem een libary “Afbeeldingen” kunnen maken, hierin zijn vervolgens de bestanden uit zowel d:\camera als d:\afbeeldingen te vinden.

Voor meer informatie, zie: Microsoft: Working with Libaries

Nou is er wel een nadeel aan die libaries. De bestanden dienen namelijk geïndexeerd te zijn. Nou is dat op menig pc geen enkel probleem meer, maar het is wel een probleem wanneer je een netwerkpad aan een libary wilt toevoegen. Hiervoor zijn een aantal oplossingen:

  1. Bestanden laten indexeren op de serverende pc
  2. Indexering voor libaries uitschakelen
  3. Symlinks gebruiken

De eerste methode: “Bestanden laten indexeren op de serverende pc”, is geen optie aangezien de server in dit geval op linux draait. De tweede methode (in te stellen via een Groups Policy) heeft wat nare bijwerkingen, een voorbeeld daarvan is dat er geen bestanden meer via het Start Menu kunnen worden gezocht.

Dan blijft nog maar één methode over: symlinks. De linux variant daarvan is op dit blog al eens besproken, de Windows variant lijkt er enigszins op.

Meer informatie over Symlinks, vind je hier: Using Symlinks in Windows for fun and profit.

Gelukkig is er ook een eenvoudige tool om het werk voor je uit handen te nemen, genaamd de “Win7 Libary Tool”.

Deze tool is te downloaden vanaf:

http://zornsoftware.codenature.info/free-downloads?did=2

Hiermee kan je eenvoudig de paden van libaries aanpassen en zelfs netwerkpaden toevoegen. Deze tool maakt gebruik van symlinks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *