Upgrade Debian 5 naar Debian 6 op je VPS

Er komt een tijd wanneer je je VPS moet upgraden naar de volgende release. Voor mijn huidige VPS was het inmiddels zover om Debian 5 te upgraden naar Debian 6, oftewel een distributie upgrade.

Een upgrade binnen een linux distributie wordt veelal een dist-upgrade genoemd.

Een upgrade van een VPS verloopt in de volgende stappen:

Distributie upgraden

 1. Backup
  Voordat het “echte” upgraden, is het van groot belang een backup te maken. Een dist-upgrade gaat veelal zonder data verlies, maar helemaal zeker is dat niet.

  Vanuit DirectAdmin is hier al een voorziening voor, als admin is er de optie “Admin Backup / Transfer” onder het kopje “Admin Tools”. Indien DirectAdmin niet beschikbaar is zal handmatig een backup gemaakt moeten worden. In het vervolg van deze blog post wordt er vanuit gegaan dat er DirectAdmin op de VPS geïnstalleerd is.

 2. DirectAdmin update voorbereiden
  Na de dist-upgrade moet DirectAdmin handmatig geupdate worden. Hoe dit gedaan kan worden staat beschreven in “Updating DirectAdmin Manually”. Hiervoor is wel de license id en client id nodig. Deze gegevens zijn te vinden in DirectAdmin onder “Extra Features” en dan “Licensing / Updates”. Nadat deze gegevens zijn opgeslagen/genoteerd kan het upgraden van Debian plaatsvinden.

 3. Debian Upgraden
  Het upgraden van Debian is vrij eenvoudig te doen doormiddel van de volgende opdracht in de console:

  sudo apt-get dist-upgrade

  Er zullen diversen pakketten gedownload en geïnstalleerd worden. Het is mogelijk dat daarbij user input gevraagd wordt, hierbij zijn de standaard instellingen veelal de juiste maar blijf goed lezen.

 4. DirectAdmin Updaten
  Nadat deze dist-upgrade is voltooid, dient DirectAdmin bijgewerkt te worden zoals hierboven reeds beschreven is. Voer deze stappen nu uit.

 5. Bijwerken overige software
  Als DirectAdmin bijgewerkt is, is het handig om de overige software op de VPS bij te werken. Dit gaat via een build script van DirectAdmin. Hierbij zijn diverse opties mogelijk, om te zien wat deze opties zijn en inhoud kan het volgende commando worden uitgevoerd:

  /usr/local/directadmin/custombuild/build

  In de meeste gevallen zal het build script worden aangeroepen met de “all” parameter:

  /usr/local/directadmin/custombuild/build all

  De software wordt op de VPS zelf gecompileerd, hierdoor kan het even duren!

Hierna hoort de VPS weer helemaal te werken.

Problemen met MySQL

Bij de upgrade van Debian 5 naar Debian 6 gaat er soms iets mis met MySQL. Hieronder een tweetal veel voorkomende problemen:

 • MySQL server wordt niet gevonden
  Een herinstallatie van de mysql-server lost dit probleem op:

  apt-get remove mysql-server
  apt-get autoremove
  apt-get install mysql-server
 • “Can’t connect through socket”
  De socket van MySQL in /tmp bestaat dan niet meer. Nou is dit normaliter ook geen echt bestand maar een symlink. Dit is echter eenvoudig te herstellen:

  1. Stop de MySQL server:
   /etc/init.d/mysqld stop
  2. Herstel de symlink:
   ln -s /var/run/mysqld/mysqld.sock /tmp/mysql.sock

   Het mysqld.sock bestand staat veelal in /var/run/mysqld. Indien dat niet het geval is, kan de juiste locatie gevonden worden door het uitvoeren van:

   find -iname mysqld.sock
  3. Start de MySQL server:
   /etc/init.d/mysqld start

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *